Home » Sähkötupakka » Sähkötupakka uutisia

Sähkötupakka uutisia

Sähkötupakka ei vieläkään olla kielletty, vaikka melkein kaikki muut asiat on kielletty. Ainakin eräs suomalaisyritys on jo vaihtanut nettikauppansa kotimaaksi Ison-Britannian, jossa nikotiininesteiden myyminen onkin sallittua. Muotituotteeksi laajentunut sähkötupakka ei ole hyvinvoinnille haitaton ja se olisivat syytä kieltää välittömästi lailla, sanoo siviilioikeuden emeritusprofessori Erkki Aurejärvi.

Hänen mukaansa kielto voitaisiin toteuttaa samalla tavalla kuten nuuskan kielto aikoinaan joten lisäämällä lakiin tätä koskeva säännös. Kiinassa 2004 kehitetty sähkötupakka raivaa tietään maailmanlaajuisilla markkinoilla. Internetissä laitetta esitellään sekä kaupataan monilla sivustoilla. Sähkötupakka onkin luokiteltu Suomessa lääkeaineeksi.

Julkisten tilojen savuttomuuden sekä ravintolatupakointikieltojen lisäännyttyä sähkötupakkaa markkinoidaan ympäristölle vaarattomana tuotteena, jota onkin mahdollista käyttää missä tahansa. Useat valmistajat mainostavat tuotettaan myös turvallisena polttamisen lopettamisen apuvälineenä.
WHO kanta on, niin että laitetta ei ole tieteellisesti osoitettu toimivaksi polttamisen lopettamisen apuvälineeksi. Ei oo myöskään olemassa tieteellistä näyttöä tuotteen turvallisuudesta ja vaikutuksista. WHO ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että tätä voitaisiin käyttää vastaisuudessa röökaamisen lopettamisessa, jospa tieteellinen tutkimus sikäli selkeästi osoittaa. Euroopan komission mukaisesti nikotiiniä sisältävät sähkötupakkavalmisteet saattavat kuulua EU:ssa lääkelain piiriin.Suomessa sähkötupakka onkin luokiteltu lääkeaineeksi. Lääkkeeksi luokiteltua valmistetta ei voida myydä kotimaassa aikaisemmin kuten sille kohtalolle onkin saatu myyntilupa lääkkeenä. Myyntiluvan hakemisen yhteydessä onkin osoitettava valmisteen teho, turvallisuus ja laatu käyttö-tarkoituksessaan. Valmisteen sisältämä nikotiini on riippuvuutta aiheuttava nestemmäinen aine. Sähkötupakan liuosten makuaineet sekä nikotiini täytyy sekoittaa johonkin höyrystyvään aineeseen, jotta ne saataisiin kuljetettua höyryn messissä keuhkoihin. Yleisimmät sähkötupakassa tuohon tarkoitukseen käytetyt liuokset on propyleeniglykoli, glyseriini ja polyetyleeniglykoli.

Sähkösavukkeista kirjoitetaan usein myöskin nimityksellä sähkötupakka, e-savuke tai elektroninen tupakka. Ilmiö onkin markkinoilla oikeastaan melko moderni, vaan tämä on saavuttanut heti huomattavan suuren suosion etenkin muiden kerholaisten keskuudessa. Tuotetta ei varsinaisesti mainosteta mitenkään tupakoinnin vähentämiseen hyödyllisenä laitteena, vain tän terveydelliset vaikutukset normaaliin tupakkaan ovat vaikka huomattavia. Tupakoinnin lopettaminen onkin sähkötupakan ansiosta aikaisempaa helpompaa, siinä purkan sekä laastareiden sijaan tämä ei poista varsinaista “polttamisen” nautintoa, tai sosiaalisia merkityksiä muidenkin keskuudessa.