Home » Ilokaasu

Category Archives: Ilokaasu

Ilokaasu

Happi ja typpioksiduuli elikkä ilokaasu ovat yli 200 vuotta vanhoja keksintöjä ja näiden lääkinnällinen käyttö onkin tunnettu noin 100 vuotta. Typpioksiduuli, dityppioksidi eli ilokaasu on käytännössä anestesioissa, synnytyksissä, ensiapuna kivunlievityksessä sekä hammaslääkärien vastaanotoilla.

Ilokaasun käyttö onkin useisiin toisiin päihteisiin nähden myöskin paljon edullisempaa, siinä satoja ilokaasupatruunoita sisällään pitävät pakkaukset eivät maksa kuin muutamia kymmeniä euroja. Keskiverto viihdekäyttäjälle sellainen satoja cartomizereita sisältävä pakkaus riittää jopa kuukausiksi. Käytön aloittamiseen vaadittava sifoni maksaa vaikka myös muutamia kymmeniä euroja, vain myynnissä on aloituspakkauksia, joissa käy sekä sifoni että myöskin muutamia kymmeniä ilokaasupatruunoita.

Ilokaasun käyttäminen onkin 100% sallittua, eivätkä tätä oo kielletty ees alaikäisiltä. Kaikille lienee kuitenkin selvä juttu, että ei alaikäisten tulisi käyttää mitään päihteitä, sekä tästä syystä myös ilokaasua myyvät kaupat ovat asettaneet tilaamisen alaikärajaksi 18 vuotta. Toisaalta sittenkään esimerkiksi poliisit eivät voikin puuttua asiaan, kuitenkin näkisivätkin alaikäisiä hengittelemässä ilokaasua.

Ilokaasua ei tule yrittää jeesaa patruunasta muuten kuin sifonia käyttämällä, sillä ilokaasupatruunat ovat painepakkauksia jotka saattavat väärin käsiteltyinä jopa räjähtää. Lisäksi ilokaasu pystyy tuottaa pahimmillaan jopa vakavia palovammoja, mikäli tämä pääsee purkautumaan patruunasta hallitsemattomasti, sillä ilokaasu on erittäin kylmää.

Ilokaasun käyttö ei ole vaarallista, kun käyttää vähän perinteistä maalaisjärkeä. Ilokaasua käytetään viihdekäyttöön paljon monenlaisilla klubeilla yhdessä viinan kanssa, silloin ilokaasun vaikutus voimistuu merkittävästi entisestään, kun alla onkin toisiakin huumaavia aineita, kuten esim. alkoholia tai kannabista. Yhden ilokaasupatruunan vaikutuksesta ei yksinään saada kovinkaan voimakasta vaikutusta, mutta tankkeja voikin tosin käyttää monia peräkkäin.

Ilokaasu on hassu asia

Ilokaasua saatetaan käyttää myös päihteenä, mutta henkeen vedettynä ilokaasusta tulee nousuhumalan kaltainen, näin yhdestä kolmeen minuuttiin kestävä olotila. Alun perin ilokaasua käytettiinkin nimenomaan päihdyttävään tarkoitukseen, sekä 1700luvulla pidettiin hauskuutusiltoja, joissa ilokaasua käyttäneet esiintyjät hauskuuttivat yleisöään erilaisilla kommelluksilla.

Ilokaasua voidaan pitää laillisena päihteenä, vaikka ilokaasua ei luonnollisestikaan ensisijaisesti olekaan tarkoitettu päihteenä käytettäväksi. Niinpä tai näin, on ilokaasun ostaminen sekä myynti täysin laillista, eikä tän käyttämistä päihteelliseen tarkoitukseenkaan oo kriminalisoitu. Näin toisin sanoen esim. poliisit eivät voi puuttua ilokaasun käyttämiseen päihteelliseen tarkoitukseen, vaikka tällaista toimintaa näkisivätkin.

Ilokaasun päihdekäytön haitoista onkin paljon ristiriitaista tietoa. Ilokaasun myyjät sekä käyttävät pitävät ilokaasua varsin vaarattomana huumeena, jahka jälleen monet vallanpitäjät sekä lääkärit on varoittaneet mm. ilokaasun käytöstä johtuvasta tukehtumisvaarasta. Käyttäjät tykkäävät kyseisiä varoituksia vaikka enimmäkseen propagandana, mutta ilokaasusta aiheutuva tukehtumisriski onkin lie todellinen vielä mutta, jahka ilokaasua imetään hyvinkin isoja määriä happinaamarin avulla.

Käyttäjät silti imevät ilokaasua kermavaahdon pursottamiseen käytettävien sifonien ilokaasupatruunoista, jotka on kovin pieniä. Ilokaasua pyritään hengittää joko suoraan sifonista, tai se pyritään laskea sifonista ilmapalloon, josta tämä silloin imetään keuhkoihin. Useiden käyttäjien mukaisesti ilokaasun vaikutus on voimakkaampi, jospa se imetään ilmapallon läpi suoraan sifonista hengittämisen sijaan. Joidenkin mielestä tällä ei sentään ole mitään merkitystä.

Vaikka ilokaasun käyttämisen haitoista on varoiteltu mediassa, ovat käyttämisen haitat varmemmin esim. nimenomaan alkoholin aiheuttamia haittoja paljon vähäisempiä. Alkoholiin kuolee suoranaisesti vuosittain tuhansia kansalaisia, kun taas varmuudella ilokaasun aiheuttamia kuolintapauksia ei ole tiedossa koko maailmassa kuin muutamia. Lisäksi viinan aiheuttaman humalatilan takia tehtyjen typeryyksien tähden kuolee vuosittain tuhansia tyyppejä.

Koska ilokaasun vaikutus kestää ainoastaan muutamia minuutteja, on hyvin epätodennäköistä, niin että vaikutuksen aikana tekisi mitään niin typerää, että siihen kuolisi. Ilokaasun käytön aiheuttamasta tukehtumisvaarasta on myös puhuttu paljon nykyään, kun ilokaasun viihdekäyttö onkin alkanut yleistymään, vain todellisuudessa tukehtumisvaara on lähes olematon, jos ilokaasua imetään pienistä kermasifoneihin tarkoitetuista ilokaasupatruunoista.

Tukehtumisvaara onkin todellinen vielä silloin, jospa ilokaasua imutetaan suuresta säiliöstä happinaamarin kautta. Tällöin ilokaasun aiheuttaman humalatilan koko ajan kasvaessa ei pakosti itsekin huomaa, jos suomalaista rupee ahdistaa, ja pystyy tulla ongelmitta hengitettyä liian paljon ilokaasua. Kermasifoneihin tarkoitetut ilokaasupatruunat ovat kuitenkin niin vähäisiä, että ei yksittäisestä kapselista tule reippaan merkittävää humalatilaa.