Home » Posts tagged 'sähkötupakka'

Tag Archives: sähkötupakka

Sähkötupakka kysymykset

Sähkötupakka on myös vähemmän vaarallinen käyttää kuten tavallinen tupakka siinä se ei huomattavasti kuumene ulkopuolelta joten tulipalon vaaraa ei oo. Sähkötupakan  toimivuudesta tupakoinnin lopettamisen välineenä sekä tän terveysvaikutuksista on ristiriitaisia tuloksia.

Itse suosin manuaalista, sillä jahka voi hieman ”esilämmitettyä” savuketta ennen imaisua. Tällä hetkellä kotimaassa saa myydä sähkötupakoita, vaan niissä käytettäviä nikotiiniampulleja sekä nesteitä ei Suomessa myydä voi, eli omat nesteensä pitää tilaamaan ulkomailta. Miksi uutiset julkaisevat ainoastaan sähkötupakasta huonoja uutisia? Esimerkiksi jahka syöt purkillisen säilyketonnikalaa voit kehoosi kemikaaleja jotka ovat potentiaalisesti huomattavasti haitallisempia terveydellesi kuin e-savukkeen vesihöyrystä saatavat kemikaalit.

Sitten tietenkin tarviit tietenkin aikaa ja rauhaa niin että pääset kunnolla hommasta jyvälle. Yrittäjä kummeksuu sitä, että yritykset selventää pelisääntöjä EU:n pidä sisällään vesittyvät kansallisiin poikkeuksiin.  Sähkötupakka onkin vaihtoehto tupakoinnille.

Keneltä ostaa sähkötupakka?

Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen onkin törmännyt moneen ottesseen kysymykseen saako sähkötupakkaa tilata Suomesta. Niitä on myös standardisoitu heidän muodon sekä mittojen mukaan. No se ei nykyisin oo sen kummempaa kuin röökin poltto, sen kun nappia painat sekä vedät keuhkot toteen ihanaa nikotiini pitoista ilmaa mutta tällä kertaa vailla häkää ja tervaa eli tässäpä laitteessa ilma minkä nikotiinin tuo elimistöösi on vesihöyry eikä tosiaan savu niinkuin joku jo mahdollisesti mietti.

Sähkötupakka – vaara vai positiivisuus?

Sähkötupakassa on propyleeniglykolin myös myöskin etenkin dietyleeniglykolia, nitrosamineja ja pah-yhdisteitä elikkä samoja myrkkyjä kuten tupakassakin. Kaksi 600 mAh normaaliakkua kestivät elossa muutaman kuukauden, kenties jopa tämän puoli vuotta, mikä onkin puolet tästä, joka niiden laskennallisesti olisivat pitänyt kestää. Tämän johdosta useat ravitsemusliikkeet haluavat sähkötupakan käyttämisen rajoittuvan tupakkakopin puolelle.

Laki ei rajoita sähkötupakan käyttöä, höyryttely on sallittua myös tupakointikiellon alaisissa paikoissa. Molempien käyttäminen on kokemusten mukaisesti suuri apu tupakoinnin lopettamisessa. Miksi suuri määrä röökiä yksi tankki vastaa? Nikotiinimäärään puolesta näin yhtä askia (MED vahvuus). Sähkötupakoissa on kiitettävän laaja mallisto erilaisia aromeja sekä nikotiinivahvuuksia.

Sosiaali- sekä terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen sanoo, niin että Suomen virallisessa tupakkapolitiikassa suhtaudutaan kielteisesti sähkötupakkaan. Ensimmäisellä latauskerralla suositellaan niin että annat akun latautua noin kymmenisen tuntia, vain vastaisuudessa akun lataus kestää parista kolmeen tuntia.

Uskon, niin että tälläkin hetkellä useat lääkelaboratoriot kehittävät sekä tutkivat niiden versiotaan Sähkötupakasta. Akusta löytyy LED-valo, mikä indikoi akun tyhjenemisestä sekä latauksesta, sähkötupakan käynnistymisestä sekä mahdollisesta ylikuumenemisesta.

Ymmärrän kyllä myöskin viranomaisten huolen, jotta sähkötupakka onkin putkahtanut sikäli nopeasti markkinoille.

Sähkötupakka sekä valvira, totuus kielloista

Tupakointi onkin eräs suurimmista terveysriskeistä kotimaassa. Kuitenkin nikotiinipitoiset liuokset aiheuttavat riippuvuutta ja suosittelemme heitä vaan vaihtoehtona perinteiselle tupakoinnille sekä mahdollisena apukeinona tupakoinnin lopettamiselle. Sähkötupakka-aloituspakkaus joten englanniksi “Starter kit” pitää sisällään kaiken mitä tarvitset aloittaaksesi vapottelun.

Sähkötupakan nesteiden koostumus vaihtelee, vaan normisti nestemmäinen aine koostuvat suurelta osin propyleeniglykolista tai glyseriinistä, mitä on jatkettu vedellä sekä monenlaisilla makuaineilla. Toisin kuten tavallinen kessu, sähkötupakka ei sisällä useita tuhansia hyvinvoinnille erittäin haitallisia aineita.

Nesteisiin lisätään kaikenlaisia mausteita sekä eräs niistä onkin savukkeiden aromi. Näitä kierteitä on valitettavasti muitakin, mutta 510 on huomattavasti yleisin. Suurin osa tutkijoista onkin sitä mieltä että kummastakaan ei juurikaan haittaa ihmiselle ole. lisääntyneen dopamiinituotannon tuoma mielihyvän tunne, piristyminen, oppimiskyvyn parantuminen, kivun lievitys, sekä ehkäpä Alzheimerin ja Parkinsonin tautien ennaltaehkäisy sekä oireiden helpotus.

Onko sähkötupakka turvallinen?

Hengityskaasussa onkin kasvaimia aiheuttavia notrisamiineja ja myrkyllistä dietyleeniglykolia. Niissä onkin terveydellisesti haitallisia ainesosia mutta vähemmän kuten tavallisissa savukkeissa. Mitä suurempi onkin akun koko, tätä pitempään patteri yleensä kestää.

Kaikki eivät ees tiedä, että jonkinlainen laite kuten sähkötupakka on olemassa. Minulla oli tupakoinnin lopettamisaikomus ollut jo varsin voimakas, mutta miten saada vähemmän motivoituneet switchaamaan kokonaan? No tietenkin tarjoamalla vähintään yhtä hyvä vai parempi tupakointikokemus höyrystämällä. Sähkötupakan käyttö näköisversioi kovin pitkälle oikean savukkeiden käyttöä. Joissakin sähkötupakoissa on lisää osia, vain kokoaminen on kuitenkin iisiä.

Sähkötupakka tuskin on näin negatiivinen
Tämä prosenttimäärä kuumentaa sähkötupakan patruunassa olevaa täyttönestettä sekä muuntaa tämän lopulta höyryksi.

Sähkötupakka haasteet

Sähkötupakka myynti Suomessa onkin tehty vähän haastavaksi, mutta tän ostaminen sujuu kuitenkin kevyesti, siinä se onkin päivänselvä tilata ulkomailta. Kouluissa onkin ollut joitain pieniä ongelmia kun taskuun mahtuvat videopelit sekä sittemmin kännyköiden pelit yleistyivät, vaan niistäkin selvittiin ihan ilman myyntikieltoja sekä melkein vailla ikärajoja. Tuominen tuntuu tyypilliseltä kaiken kieltäjältä, jolle kieltäminen itsessään on jo riittävä päämäärä.

Yhtään asia-argumenttia kiellon puolesta henkilö ei esitä. Tosin sähkötupakka voi ostaa nikotiinilla höystettynä, jolloin se tietenkin addiktoi mutta missä tupakkakin. Monet ovatkin päässeet tupakoinnista eroon sähkötupakan avulla. Kokemukset myös toteavat että monet kessuttelijoista eivät enää vaihtaisi takaisin tupakkaan testattuaan sähkötupakkaa.

Sähkötupakka on laite joka imitoi kessua ja mikä tuella saat pitää kaikki röökaamisen plussa puolet mutta päästä irti jopa jokaisesta tupakoitsemisen aiheuttamista terveydellisistä riskeistä. Sähkötupakka muistuttaa muotoilultaan paljolti kessua, ja tän käyttäminen tuntuu sähkötupakasta riippuen savukkeiden, piipun taikka sikarin polttolta, vain tämä ei aiheuta vastaavia terveysriskejä kuin perinteiset Tupakka.

Sähkötupakka on kuten savuke

Sähkötupakka on kuten savuke, mutta tupakoituasi et karista siitä tuhkaa ja tumppaa tätä tuhkakuppiin, vain laitat tän laukkuun tai povitaskuun. Ja se onkin käyttövalmis samantien jahka haluat taas ottaa sauhut! Lyhyesti kerrottuna jokainen sähkötupakkatuotteet (tupakat, sikarit, piiput) koostuu 3 osasta, akusta, atomisaattorista ja nikotiinipatruunasta.

Tupakkaa polttaessa atomisaattorin jälkeen imaistaan sekä lämmityselementti lämmittää sisään imettävän vailla kyllin kuumaksi haihduttaakseen nikotiininestettä höyryksi. Jokainen omaksuu mieleisensä savumäärän ja myöskin tämän, miten paljon kessu potkaisee kurkussa. Kaikki tämä on säädeltävissä itse savukkeiden sekä nesteen myös polttamistekniikalla.

Sähkötupakan säännöllinen ylläpitohuolto pidentää röökin elinikää merkittävästi sekä savuttelu pysyy yhtä mukavana koko ajan jahka laite toimii niin kuin pitääkin. Varsinaisia huoltokohteita ei sähköröökissä monia ole, sekä tämä ainut oikeesti tärkeä huollettava ja vikaherkkä määrä onkin lämmityselementti. Tässäpä siis pieni tietoisku atomisaattorin puhdistamisesta.

Puhdistusmetodeja onkin useita, ja jokainen löytää varmemmin mieleisensä ja tehokkaimmaksi katsomansa. Esittelemme tässä siis parin eniten käytetyn puhdistustavan. Ylipäätänsä puhdistamisen tarvetta pyritään vähentää jo aivan maalaisjärkeä käyttämällä. Jos e-tupakka vuotaa jostain syystä liuosta säiliöstä vai patruunasta, tulisi atomisaattori purkaa muusta röökistä mahdollisimman kohta sekä tehdä vähintäänkin ensiapupuhdistus.

Sähkötupakka korvasi tupakan

Sähkötupakka ei oo terveystuote, vaan haitallisuutensa puolesta kaukana kessusta. Sähkötupakka ei tuota todellisen tupakan tavoin oikeaa savua, ainoastaan pelkkää vesihöyryä. Virallisia tutkimuksia ei olla vielä ehditty tehdä, vain kokemukset kentältä osoittavat sähkötupakan auttavan tupakoitsemisen lopettamisessa. Kymmenet tuhannet käyttäjät ympäri maailman ovatkin kertoneet, kuinka näiden hapenottokykynsä onkin parantunut sekä makuaisti palautunut.

Sähkötupakan käyttäminen emuloi kovin pitkälle todellisen tupakan käyttöä. Laite toimii joko manuaalisesti taikka automaattisesti mallista riippuen. Manuaalista mallia käyttäessäsi saat aktivoida sähkötupakan nappia painamalla. Automaattisesssa mallissa teidän ei tarvitse muuta kuin imeä suukappaleesta, sikäli vekotin alottaa liuoksen höyrystämisen.

Sähkötupakan ’filtteriosa’ on nimeltänsä cartomizer. Käytännössä tankki toimii täyttönestesäiliönä sekä samalla tietenkin myöskin suuosana. Patruunaan lisättävä liuos on propyleeni-glykoli-pohjaista ja tätä on selvitetty verrattain laajalti. Sanottakoon, niin että tätä ainetta ollaan tottuneet näkemään esimerkiksi elintarvikkeissa ja kosmetiikkatuotteissa. Patruunaan voi lisätä myöskin pelkkää vettä.
Kiistanalainen juttu sähkötupakassa on nimenomaan tuo propyleeni-glykoli höyryn hengittäminen. Tähän mennessä asiaa ei olla selvitetty oikeastaan kovinkaan laajasti, vaan alustavat informaatiot ovatkin lupaavia eikä mitään haittavaikutuksia olla vielä todettu.

Sähkötupakka, elikkä e-savuke on tuollainen jokseenkin savuketta muistuttava vekotin, joka melkein aina koostuvat kolmesta osasta, elikkä patteri, höyrystin sekä suukappale. Se ei käytä syöpäkäärylettä toimiakseen vaan nikotiinia sisältävää nestettä, mitä atomisoija höyrystää joko imiessä tai nappia painaen. Se ei altista passiiviselle tupakoinnille ympärilläsi olevia, ei sisällä tervaa eikä häkää ja haitoissaan on tämänhetkisten tutkimusten mukaan ymmärtääkseni näin nikotiinipurkan luokkaa.

Sähkötupakka ja terveys

Sähkötupakka ei luonnollisestikaan ole tämän lisäksi terveellinen, ainoastaan tämän sisältämä nikotiini onkin myrkky jonka aiheuttaa verenpainetta, sekä riippuvuutta. Tämä sama myrkky löytyy kuitenkin myös röökistä ja tulee muistaa, niin että tupakassa onkin myös n. 3000 muuta myrkkyä joista yli 200 tuottaa tutkitusti kasvaimia.
Sähkötupakka onkin vaihtoehto tupakoinnille. Sen pääperiaate onkin tämä, jotta tupakoitsija saattaa joutuu röökin hyvät puolet mutta päästä samalla eroon tupakoinnin aiheuttamista haitoista.

Sähkötupakka muistuttaa olemukseltaan hyvin merkittävästi todellista savuketta – se toimii vain sähköllä. Kun imet sähkötupakkaa, voit sisääsi vesihöyryä, minkä voit puhaltaa ulos kuin savukkeiden savua. Oikeastaan tässä on koko sähkötupakoinnin idea. Itse akti näköisversioi kovin merkittävästi oikeaa röökaamista sekä tehoaa sen tähden myöskin tapariippuvaisille.
Sähkötupakan akun kesto vaihtelee välillä huomattavastikin muutamista tunneista lähes päiviin riippuen toki sähkötupakan käyttöasteesta.

Yleisesti ottaen pienikokoisissa aloittelijoille suunnatuissa laitteissa akunkesto on huomattavasti pienempi kuten suurikokoisissa vähemmän syöpäkäärylettä muistuttavissa laitteissa. Mitä suurempi onkin akun koko, tätä kauemmin akku yleensä kestää.

Akun latausaika riippuu paljon mallista, vain yleisimmin lataaminen kestää ainoastaan parin tunnin.
Virallisesti sähkötupakan turvallisuutta ei olla nykyään pystytty todistamaan.

On silti ilmiselvää, että sähkötupakan aiheuttamat terveyshaitat on vain parin prosentin röökin aiheuttamista haitoista. Oikean tupakan savu sisältää nikotiinin lisäksi n.4000 muuta myrkkyä. Sähkötupakassa toisia aineita nikotiinin myös ei oo.

Puhutaanpa hetki nikotiinista. Tämä ei ole todistetusti neste, joka tupakassa tuhoaa. Nikotiini nostaa verenpainetta, rasittaa sydäntä ja alentaa yleistä terveydentilaa vain ei oo keuhkoahtauman sekä keuhkosyövän aiheuttaja. Sanottakoon, että keuhkoahtaumatauti sekä keuhkosyöpä ovatkin näitä, joihin polttajat kuolevat yleisimmin.

Sähkötupakan patruunaan lisättävä täyttöneste on propyleeni-glykoli-pohjaista. Tätä ainetta käytetään yleisesti elintarvikkeissa ja kosmetiikkatuotteissa.

Sähkötupakka onkin siis melko terveellinen asia aitoon tupakkaan verrattuna. Sen idea onkin nerokas: Käyttäjä ei jätä röökiä nikotiinin käyttöä. Hän ostaa nikotiininsa sellaisesta lähteestä, josta muita aineita ei tulekaan kylkiäisenä.

Sähkötupakka uutisia

Sähkötupakka ei vieläkään olla kielletty, vaikka melkein kaikki muut asiat on kielletty. Ainakin eräs suomalaisyritys on jo vaihtanut nettikauppansa kotimaaksi Ison-Britannian, jossa nikotiininesteiden myyminen onkin sallittua. Muotituotteeksi laajentunut sähkötupakka ei ole hyvinvoinnille haitaton ja se olisivat syytä kieltää välittömästi lailla, sanoo siviilioikeuden emeritusprofessori Erkki Aurejärvi.

Hänen mukaansa kielto voitaisiin toteuttaa samalla tavalla kuten nuuskan kielto aikoinaan joten lisäämällä lakiin tätä koskeva säännös. Kiinassa 2004 kehitetty sähkötupakka raivaa tietään maailmanlaajuisilla markkinoilla. Internetissä laitetta esitellään sekä kaupataan monilla sivustoilla. Sähkötupakka onkin luokiteltu Suomessa lääkeaineeksi.

Julkisten tilojen savuttomuuden sekä ravintolatupakointikieltojen lisäännyttyä sähkötupakkaa markkinoidaan ympäristölle vaarattomana tuotteena, jota onkin mahdollista käyttää missä tahansa. Useat valmistajat mainostavat tuotettaan myös turvallisena polttamisen lopettamisen apuvälineenä.
WHO kanta on, niin että laitetta ei ole tieteellisesti osoitettu toimivaksi polttamisen lopettamisen apuvälineeksi. Ei oo myöskään olemassa tieteellistä näyttöä tuotteen turvallisuudesta ja vaikutuksista. WHO ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että tätä voitaisiin käyttää vastaisuudessa röökaamisen lopettamisessa, jospa tieteellinen tutkimus sikäli selkeästi osoittaa. Euroopan komission mukaisesti nikotiiniä sisältävät sähkötupakkavalmisteet saattavat kuulua EU:ssa lääkelain piiriin.Suomessa sähkötupakka onkin luokiteltu lääkeaineeksi. Lääkkeeksi luokiteltua valmistetta ei voida myydä kotimaassa aikaisemmin kuten sille kohtalolle onkin saatu myyntilupa lääkkeenä. Myyntiluvan hakemisen yhteydessä onkin osoitettava valmisteen teho, turvallisuus ja laatu käyttö-tarkoituksessaan. Valmisteen sisältämä nikotiini on riippuvuutta aiheuttava nestemmäinen aine. Sähkötupakan liuosten makuaineet sekä nikotiini täytyy sekoittaa johonkin höyrystyvään aineeseen, jotta ne saataisiin kuljetettua höyryn messissä keuhkoihin. Yleisimmät sähkötupakassa tuohon tarkoitukseen käytetyt liuokset on propyleeniglykoli, glyseriini ja polyetyleeniglykoli.

Sähkösavukkeista kirjoitetaan usein myöskin nimityksellä sähkötupakka, e-savuke tai elektroninen tupakka. Ilmiö onkin markkinoilla oikeastaan melko moderni, vaan tämä on saavuttanut heti huomattavan suuren suosion etenkin muiden kerholaisten keskuudessa. Tuotetta ei varsinaisesti mainosteta mitenkään tupakoinnin vähentämiseen hyödyllisenä laitteena, vain tän terveydelliset vaikutukset normaaliin tupakkaan ovat vaikka huomattavia. Tupakoinnin lopettaminen onkin sähkötupakan ansiosta aikaisempaa helpompaa, siinä purkan sekä laastareiden sijaan tämä ei poista varsinaista “polttamisen” nautintoa, tai sosiaalisia merkityksiä muidenkin keskuudessa.