Home » Posts tagged 'Hedman Partners'

Tag Archives: Hedman Partners

Hedman Partners ja kiristyskirjeet

Oikeudessa vaaditut summat ovat huomattavasti suurempia kuten aiemmissa huomautuskirjeissä. Tekijänoikeuden haltijan kannalta jakelun kokonaismäärällä onkin merkitystä. Nykyään käsittelyissä olevissa tapauksissa asianosaiset ovat jakaneet laittomasti Black Sails -tv-sarjan jaksoja sekä Tanssi haudoilla -jännityselokuvaa. Että lakitoimisto ei oo sakkoja määräävä viranomainen, uhkakirjeen kohteella ei ole mitään sallittua velvoitetta kustantaa korvausta, paitsi että mahdollisesti merkittävästi kalliimmaksi tulevan oikeusjutun pelossa monet silti tekee näin. Valittamista erinäisille viranomaisillekin onkin tietenkin yritetty, sekä etenkin väliaikaisesti laihoin tuloksin. Hedman Partners vaatii vireillä olevissa oikeusjutuissa 1500-10 000 euron korvauksia. Parven koko saattaa olla merkittävästi isompi kuten parven suomalaiset käyttäjät. Bernin sopimuksen 5 artiklan 4 kappaleen c kohdan i alakohdasta seuraa, niin että kysymyksessä olevien elokuvateosten alkuperämaana pidetään Yhdysvaltoja.

Kirje ei ole viranomaisen yhteydenotto, eivätkä toimistot voi langettaa sinulle “sakkomaksuja” ilman oikeudenkäyntiä. Sitova oikeudellinen ennakkotapaus puuttuu vielä, mutta vaikkapa käräjäoikeuksista löytyy jo tuomioita, missä avoimen verkon ylläpitäjää ei ole katsottu syylliseksi latauksiin, jahka tekijä onkin ollu joku muu. Todennäköisempää on nimittäin kuitenkin, että mikäli et kirjeen vastaanottajana ymmärrä internetistä sen enempää, lataaja on ollu joku muu. Vastuu ei ole internet-yhteyden omistajalla. Valitettavasti markkinaoikeus käsitettiin olevan silti alkanut sensuroida nettiin laitettavista tuomioasiakirjoista IP-osoitteet kuten myös nimimerkit. markkinaoikeudessa käsiteltävät asiat eivät ole rikosasioita vain riita-asioita täten et saattaa saada mitään rikos tuomioita.

Ranska tuli muutamia vuosia sitten tunnetuksi piraattipiireissä maana, jossa piraatteja huomauteltiin vastaavilla kirjeillä. Tätä ei voi kuitenkaan tulkita ankarasti siten, niin että liittymän omistaja olisi vastuussa muun käyttäjän tekemistä oikeudenloukkauksista. Satunnaisiin vertaisverkkolataajien IP-osoitteiden haltijoihin tosiaan otetaan yhteyttä ja pyydetään maksamaan suojelumaksu. Kuin liikenteen ylinopeustilanteissa, sakon maksaa kuljettaja eivätkä tää kenen nimiin auto ovat rekisteröity. Eikö ketkään todellakaan pystyy näille mitään? Tehokkain keino pysäyttää kirjekarusellin pyöriminen onkin simppelisti tehdä siitä kannattamatonta.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa ottaa selvää, onko joku muu samassa taloudessa asuva ladannut kyseisen elokuvan vai sarjan. Eräissä tapauksissa kirjeen saajat ovat pystyneet todistamaan, koska näiden nettiyhteyttään onkin varmasti käyttänyt joku muu. Ilmeisesti samasta syystä markkinaoikeus ei pidä reippaan suurta kynnystä uskoa trollien osoitetietohakemuksiinsa liittämiä varsin löyhiä perusteluja, että niiden perusteella ei voida sentään lähettää lainvoimaisia maksuvaatimuksia. Se onko tämä kirjeiden massalähettely oikea tapa, jää nähtäväksi. Tän tähden valvojien ovat kotimaassa haettava markkinaoikeudelta päätös, joka velvoittaa operaattorin luovuttamaan heille ip-osoitteen käyttäjän yhteystiedot. Vertaisverkoissa tiedostoja ladanneet tulevat samalla jakaneeksi samaa fileä muille käyttäjille verkostossa. Jos tällä olisi mitään tekemistä piratismin ehkäisyn kanssa, sikäli ensimmäinen kirje olisivat huomautus.

Oikeudenomistajan kuten myös asianajotoimiston vaikeus osoittaa toteen varsinaiseen tekoon syyllistynyt henkilö onkin käytännössä luonut menettelyn jossa teosta syytetään sitä ainoata suomalaista joka itse tapahtumaan liittyen onkin edes selvitettävissä – liittymän haltija. Kokeet ovat osoittaneet, jotta lataajat ostavat sen verran tekijänoikeudenalaista materiaalia, että tekijänoikeudenhaltijoiden ois rationaalista tulkita nettilatailua ilmaisena markkinointina, mikä kasvattaa myyntiä. Kaikkea sanomaasi pyritään käyttää sinua vastaan. – Tätäkin ovatkin tarkoitus kirjeiden tapaan vauhdittaa, eli lähteä liikkeelle ensin muutamista tapauksista ja sitten nostaa määrää kymmeniin. Harvat kirjeen saaneet ovat kertoneet uusista yhteydenotoista.

Nykyään julkiseksi saapuneet ensimmäiset Hedman Partnersin kanteet ovat siviilijuttuja. Päämies elikkä LFP-yhtiöt omistaa oikeudet Hustler-tuotemerkkiin, mikä on nimittäin maailmaan tunnetuimpiin kuuluva aikuisviihdebrändi. Väittäisin, jotta esim 10/10 bittorrent clientin asetuksilla leffan latauksen kuluttua ei sittenkään kokonaista teosta ole jaettu mikäli torrent on otettu pois clientista latauksen päästä. Oikeudenomistajat haluavat jotenkin tiukemmin valvoa laitonta jakamista, selittää lakimies Joni Hatanmaa asianajotoimisto Hedman Partnersista. Jopa sinä saat pyytää naapurin Mikolta tonnin korvauksia henkisistä kärsimyksistä, jotta Mikko laulaa kovaäänisesti suihkussa.

Karjalaisen mukaan järjestö on saanut useita yhteydenottoja kirjeitä saaneilta kansalaisilta, sekä monien kansalaisten kertoman pohjalta uhkavaatimuksia on saaneet myös ihmiset, jotka tuskin on piratismiin syyllistyneet. Tekijänoikeusvalvontahan onkin ainoastaan pelkkä sumuverho kyseiselle touhulle. – minä en vasta tiedä, nouseeko oikeudenkäyntien osa satoihin vuodessa, mutta ei tämä mahdotonta ole. Nykyään kyseessä olevassa tapauksessa hakijayhtiöillä on tiedossa tarkastelujaksona kuhunkin parveen yhdistäneiden IP-osoitteiden kuukausittainen kokonaismäärä. Kansalaisten lain mukaan tekoa, jossa joku pakotetaan oikeudettomasti luopumaan taloudellisesta edusta, sanotaan kiristykseksi. Mikäli levyiltä ei löydy laittomaan levitykseen viittaavia jälkiä sekä verkkoyhteys sallii ulkopuoliset käyttäjät puolustuksen ovatkin päivänselvä kiistä syytteet. Vain syylliset vai todennäköisesti syylliset ottavat yhteyttä kirjeen lähettäjään. Trollien perustelut sikäli teon vakavuutta kuten hyvityssumman oikeellisuuttakaan koskien tuskin kestävät lähempää oikeudellista tarkastelua.

Unionin tuomioistuin onkin katsonut, että ei sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivissä suljeta pois jäsenvaltioiden mahdollisuutta säätää velvollisuudesta paljastaa henkilötietoja siviiliprosessin yhteydessä (ks. Silloin on nykyään noita jotka ovatkin kuristaneet jakamisen. Kysehän ei kuitenkaan ole loppujen lopuksi väitetyn tapahtuman kiistämisestä, vain tästä kuka väitetyn teon on tehnyt! tähän Hedman Partners Oy:llä ei oo mitään vastausta vai mitään teknistä informaatiota olemassa vai edes tarjolla. Huomaa myös, että tietokoneesi IP-osoite saattaa olla lähiverkon IP-osoite, jakaja pystyy toisin sanoen olemaan perheenjäsen, talossa vieraillut hän tai langatonta verkkoa käyttäny naapuri. Edellä olevilla perusteilla markkinaoikeus katsoo, että hakijalla ovatkin asiavaltuus asiassa ja oikeus esittää tekijänoikeuslakiin perustuvia vaatimuksia.

Toisena sivuhuomautuksena todettakoon, jotta minun tietooni ei oo tullut yhtään käräjille vietyä tapausta Hedman Partnerssin tiimoilta näissä ympyröissä. ” Piratismin seuranta ovat aiemmin ollu kotimaassa lähinnä TTVK:n vastuulla, muuta nyt se on kasvanut. Tilanne olisivat hieman tilalle suunniteltu kuten autoa lainanneen rattijuopon tekemistä rikoksista syytettäisiin ajoneuvon omistajaa, eivätkä rikokseen syyllistynyttä rattijuoppoa. Sellainen tilanne voi tulla kysymykseen esimerkiksi silloin, kun liittymän haltijalla ovat ollut käytännössä avoin WLAN tai hän on tietoisesti antanut oikeuksia suojatun WLAN / LAN liittymän läpi esimerkiksi ystäväpiirilleen tai perheenjäsenilleen. Digitodaylle puhuneen lakimies Joni Hatanmaan mukaan Hedman Partners on väliaikaisesti vain lähettänyt kirjeitä, lukuunottamatta oikeusjuttuja ovatkin valmisteltavana ”suuri määrä”.